Nieuwe ontpulpingsmachine groot succes

OntpulpingsmachineWe zijn in Jirga Alem om de koffieplantages en de nieuwe ontpulpingsmachine te bekijken. De nieuwe ontpulpingsmachine is gefinancierd door de Peeze Foundation. Samen met het bestuur evalueren we de resultaten tot nu toe.  De coöperatie is erg blij met deze nieuwe machine omdat het een aantal flinke verbeteringen heeft opgeleverd.

 

Watermeter
85% waterbesparing

De ontpulpingsmachine scheidt het vruchtvlees van de koffieboon. Voorheen werd er 35 liter water gebruikt voor één kilo bessen, dat is nu gereduceerd naar slechts vijf liter, een besparing van maar liefst 85%! Er is een watermeter geplaatst om het nieuwe verbruik ten opzichte van het oude gebruik te meten.

Betere kwaliteit koffie

De tweede doelstelling, een verbetering van de kwaliteit van de koffie, is ook gerealiseerd. Het ontpulpen gebeurt veel schoner waardoor de koffie geen verdere wassingen meer hoeft te ondergaan. Hierdoor is de fermentatietijd is van 36uur (!) teruggebracht tot 8 uur.

kwaliteit oud resultaat uit nieuwe installatie
resultaat uit oude installatie resultaat uit nieuwe installatie

Grotere capaciteit

De coöperatie kan door de nieuwe ontpulpingsmachine een veel grotere capaciteit aan. Dat is hard nodig omdat het aantal leden is gegroeid van 2800 naar 4103. Boeren in de omgeving zien steeds meer de voordelen van aangesloten te zijn bij een coöperatie.

Lagere kosten

De oude ontpulpingsmachine bij de Fero Coöperatie is 40  jaar oud. Deze machine draait op diesel.  De nieuwe machine is aangesloten om het stroomnetwerk en dit is goedkoper. Daarnaast zijn de personeelskosten veel lager doordat er minder mankracht per kg bessen nodig is. De investering betaalt zich dus snel terug. Voor de beeldvorming: er zijn 100 kilogram bessen nodig voor 17 kg groene bonen. Dit staat voor 13-14 kg gebrande koffie.

Nieuwe projecten

Het bestuur van de coöperatie wil graag een volgende stap zetten in de samenwerking:

1) Waterput / waterzuiveringsinstallatie

Er is behoefte aan schoon water. Al het water dat gebruikt wordt bij het wassen van koffie komt uit de rivier. Dat water wordt steeds vuiler en is dus minder geschikt om koffie te wassen. Daarnaast is er voor de bevolking geen drinkwater. In het gebied zijn er een paar taps maar de meeste mensen moeten daar een flinke tijd voor lopen. De coöperatie wil graag een put slaan en van grote diepte drinkwater oppompen. De heer Tsege van Technoserv (NGO) gaat de consequenties in kaart brengen.

2) Meer ontpulpingsmachines

De Ferro coöperatie beschikt over vier washing stations in totaal. Ze zijn zo enthousiast over de nieuwe ontpulpingsmachine dat ze op de andere locaties er ook graag een willen.

Zonnepanelen3) Betere energievoorziening

Het probleem waar ze tegenaan lopen is stroom. Deze valt met enige regelmaat uit en dan moeten ze terugvallen op het oude systeem (dieselgenerator). Een extra generator zou dan gewenst zijn of een andere vorm van energievoorziening.

 

Geef een reactie