Koffiereis Ethiopië 2015

De Peeze Foundation is vijf jaar geleden opgericht met als doel de leef- en arbeidsomstandigheden van de boeren in landen van oorsprong te verbeteren. We delen kennis en bewaken de kwaliteit van onze koffie al in Ethiopië. Van elk kopje Peeze koffie dat u drinkt, gaat er een deel van de omzet naar de Peeze Foundation. Dat betekent dat ook ú bijdraagt aan een goed doel in Ethiopië. Dit jaar hebben we weer mooie projecten kunnen realiseren.

Dit jaar gerealiseerd: 3 projecten
De Peeze Foundation heeft dit jaar haar bijdrage opgesplitst in drie projecten;
1. Nieuwe droogbedden op een kleinere washingstation
2. Een nieuwe generator op het belangrijkste washingstation
3. Scholenproject voor meerdere scholen.

Washingstations
Een washing station is een verzamelplaats voor de ingebrachte koffie. Hier worden de bonen ontpulpt, gewassen en gedroogd. Inmiddels telt de Fero coöperatie 4 van deze stations, waarvan 1 grote en 3 kleinere. Deze zien er zo uit:

1. Droogbedden 2.0
Dit jaar hebben we de oude droogbedden vervangen voor een meer duurzame variant: de 2.0. Deze zijn gedeeltelijk van ijzer en staan op poten van beton (zie foto 1). Dat betekent dat de fundering niet meer kan rotten, wat de oude wel steeds deden.

Droogbedden Peeze Foundation
Het houten deel kan worden opgetild en droog worden opgeslagen. Zo hoeft er dus niet meer elk seizoen hout gekapt te worden om nieuwe bedden te maken! Ook de andere coöperaties nemen dit idee over, waardoor er minder ontbossing plaatsvindt. Mooi om zo van elkaar kunnen leren!

2. Nieuwe generator
De grootste investering voor dit jaar is gedaan in een nieuwe generator. De voornaamste reden hiervoor was om de vorig jaar aangeschafte ontpulpingsmachine constant te kunnen laten draaien. Aangezien de stroom met enige regelmaat uitvalt in de Sidama regio, was een dergelijke investering een absolute noodzaak. Inmiddels functioneert de nieuwe generator ruim een maand en bij Ferro zijn ze reuze blij met de bijdrage van de Peeze Foundation die 2/3 van de investering voor haar rekening heeft genomen.

Noodaggregaat Peeze Foundation

3. Scholenproject
Naast onze ondersteuning van de coöperatie hebben we dit jaar ook € 6000.- gereserveerd voor ons schoolproject. Met de directeur van één van de scholen hebben we een afstemming gehad over de behoeftes die de mensen op onderwijsgebied hadden. Zo hebben we 1100 boeken, 150 stoelen en verschillende tafels en kasten kunnen aanschaffen. Hiermee hebben we dit jaar niet één, maar drie scholen geholpen aan onderwijsmateriaal.

stoelen met kinderen - aanrader website

Wat we gaan doen in de toekomst:
Voor de komende drie jaren ligt er een plan om alle washingstations van de coöperatie te voorzien van nieuwe ontpulpingsmachines. Overigens is Fero dit jaar uitgebreid met een extra washingstation en is het aantal aangesloten boeren gegroeid naar 4800.

1 Reactie Schrijf een reactie

 1. Geacht team Peezefoundation,

  Toegang hebbend tot een grote koffieleverancier/producent heb ik de beschikking over mooie ethiopische koffie.
  Mijn vraag is of u interesse hierin heeft, wel gelet op de project matige benadering van uw foundation.

  Hierbij wat voorbeelden en een exacte prijsstelling.
  Washed Yirgacheffe Grade 1, oogst Oktober as. 7 dollar de kilo FOB
  Washed Sidamo Grade 1, oogst Oktober as. 6.50 dollar de kilo FOB
  Washed Limmu Grade 1, oogst Oktober as. 6 dollar de kilo FOB
  Verder ook nog een mooie Sidamo nu op voorraad Grade 2, unwashed.
  Port Djibouti.

  Bovenstaande prijs per container, 19.200 kilo.
  In uw geval kleine/kleinere order geen probleem.
  Samples aanwezig met daarbij (op aanvraag) de diverse certificeringen.
  Mocht u nog wat willen weten, vraag me gerust.
  Allle vragen over Ethiopie in het bijzonder mag u ook stellen want met een Ethiopische partner en mijn kennis mbt. alles in Ethiopie is in deze zeer ruim.

  Mvg. Bart Jager 06-15208721.