Thee met een verhaal: ontdek de rijke geschiedenis van Sri Lankese thee!

Sri Lanka is één van de grootste theelanden ter wereld. Het klimaat en het landschap zijn ideaal voor het verbouwen van de theeplant. Ongeveer 4% van het landoppervlak van Sri Lanka is bedekt met theeplantages, welke goed zijn voor 19% van de thee wereldexport. Thee is hiermee één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Sri Lankezen.

Wist u dat…?
Er vroeger voornamelijk koffie werd verbouwd in Sri Lanka?  Tot er een koffieplant ziekte uitbrak en deze het grootste deel van de koffieplanten verwoestte in het land. Daarna werd thee op steeds grotere schaal verbouwd en groeide Colombo uit tot de grootste theeveiling ter wereld. Tegenwoordig is de grootste veiling in Mombassa (Kenia).

China was de eerste en is momenteel de grootste theeproducent ter wereld. Wereldwijd wordt hier ook de meeste thee gedronken. Ondanks thee in Nederland enorm in opkomst is en steeds meer een beleving wordt, staan we wereldwijd op de 40e plek wat betreft theeconsumptie. Gemiddeld drinken we zo’n 3 koppen thee per dag. Dit maakt ons grotere theedrinkers dan de Engelsen!

theedrinkers-wereldwijd

Verbinding in de theeketen
Net zoals bij onze koffie, wilden we transparantie in de theeketen en precies weten waar onze thee vandaan komt. Ook wilden we (meer) verbinding met het land van oorsprong. We waren al bekend met Sri Lanka als theeland en na onze verkenningsreis in 2013 besloten we om hier onze thee vandaan te halen.

En zo is Communitea ontstaan
‘Post uit Sri Lanka’ is de conceptgedachte achter Communitea. In 2014 heeft Peeze samen met de lokale bevolking in Sri Lanka het Communitea theeconcept vormgegeven door middel van tekeningen, persoonlijke spullen of objecten. Deze vindt u terug op de verschillende verpakkingen. Alle thee wordt handmatig geplukt, en verwerkt en verpakt in Sri Lanka zelf. Zo blijft het werk in hun eigen land en behoudt onze thee haar kwaliteit, versheid en smaak.

post-uit-sri-lanka

Theereis Sri Lanka 2016
Bent u benieuwd naar de community achter onze Community? Volg dan onze reis via Facebook, Instagram en/of Twitter.

Resultaten projecten in Ethiopië

Al sinds 2012 reizen we elk jaar naar Ethiopië om te kijken hoe en waar we kunnen helpen. We brengen kennis, middelen en investeren in projecten. Mooie projecten die we mede dankzij u kunnen realiseren! Zo hebben we: 

 1. Een nieuwe ontpulpingsmachine geplaatst, die:
  • 85% minder water verbruikt;
  • Meer capaciteit heeft voor de inmiddels 4.800 aangesloten koffieboeren;
  • Koffiebonen schoner wast;
  • De fermentatietijd terugbrengt van 36 naar 8 uur.

Oude ontpulpingsmachine  Nieuwe ontpulpingsmachine

 1. Overkapte droogbedden van beton, waardoor:
  • Er niet steeds bomen gekapt hoeven te worden;
  • De kwaliteit van koffie enorm is verbeterd;
  • Arbeiders een betere houding hebben.

DSC00316  IMG_0348

 1. Een nieuwe generator, die:
  • De ontpulpingsmachine continu van stroom voorziet en de koffie altijd verwerkt kan worden.

Noodaggregaat Peeze Foundation

 1. Onderwijsmateriaal voor 4 scholen:
  • 1.600 schoolboeken (met dank aan Rijn IJssel College)
  • Kasten, 150 stoelen en tafels (mede dankzij Kahawabags)

Stoelen boeken

Met deze projecten hebben we de kwaliteit van de koffie in Ethiopië enorm kunnen verbeteren! Er gaat minder oogst verloren, waardoor de opbrengst voor de koffieboeren toeneemt. Dit stelt hen in staat te investeren in hun eigen toekomst en wordt zelfredzaamheid gestimuleerd. Better Coffee For a Better World!

Koffiebeleving: Lazy Monkey koffie is koffie met een verhaal

De afhankelijkheid van koffie is enorm

Wegen in Los ChilchosIn Los Chilchos gebeurt alles te voet of te ezel. Er is geen elektriciteit of ‘weg’ ernaartoe. Paden zijn nauwelijks begaanbaar en kinderen lopen uren om naar school te gaan. Koffieboeren zijn gemiddeld 4 dagen onderweg om hun koffie weg te brengen naar de coöperatie waar hun koffie verwerkt kan worden. De koffieverwerkingsinstallatie in Los Chilchos (Benefico genoemd door de inwoners) is dan ook onmisbaar voor de boeren.

 

“Tijdens een gesprek over onze betrokkenheid kwamen er tranen van dankbaarheid namens de bevolking hier. Onze steun wordt zo gewaardeerd dat ik ook even moest slikken. Ons doel om verbindingen te leggen voel je dan pas echt en komt binnen. Dit is waar het om gaat!” ~ Timmo Terpstra

Verbinding in én met de keten

Ramiro en dochter MelissaOok onmisbaar in de koffieketen zijn Ramiro en zijn oudste dochter Melissa. Zij zijn de spil in de koffieketen en een inspiratiebron voor velen. Zij verloren alles tijdens de ramp en rouwen nog steeds om hun overleden vrouw en moeder Helena. Zij werd bedolven onder de verwoestende modderlawine in januari, maar Ramiro en Melissa zetten door. De betrokkenheid, de dankbaarheid en het doorzettingsvermogen onder de inwoners is zéér groot! En onze steun is zo hard nodig en wordt enorm gewaardeerd.

 

“Samen lijkt het dan toch te lukken, Benefico en de woning van Ramiro zijn bijna klaar. Net op tijd om de koffie te oogsten en te verwerken!”

Lazy Monkey: koffie met een verhaal!

Lazy mokey koffie met een verhaalZoals het er nu naar uit ziet, kunt u dus ook volgend jaar nog (meer) genieten van de Lazy Monkey koffie! Niet alleen steunt u hiermee de koffieboeren en hun gezinnen, maar ook de zeldzame dieren en planten die leven in het Los Chilchos gebied!

Het koffieproject in Los Chilcos: investeren in een duurzame toekomst

De koffieteelt betekent voor de inwoners van Los Chilchos een duurzame inkomstenbron. De productie van koffie neemt relatief weinig landoppervlakte in en hierdoor wordt ontbossing tegen gegaan. Koffie is economisch gezien ook een stuk rendabeler dan het verbouwen van maïs, die wordt gebruikt voor het vetmesten van hun vee. Om het maximale uit hun koffieproductie te halen  en uiteindelijk het koffieproject geheel zelf te kunnen managen, hebben de inwoners hebben de hulp van Ucumari*gevraagd. Ook andere gemeenschappen willen koffieprojecten ontplooien en zelfredzaam worden, maar door gebrek aan financiën is dit niet haalbaar. 

Los Chilchos

Los Chilchos ligt op 42 km ten oosten van Leymebamba en is alleen te voet of te paard bereikbaar. Om er te komen wordt er een bergrug van 3.500 m overgestoken. Zelfs lokale bewoners doen gemiddeld zo’n 10 uur over de tocht! In het Los Chilchos gebied wonen zo’n 100 families langs de rivier. Elektriciteit is er niet, maar wel een kleine school en een medische post. In de jaren ’90 is Añazco opgericht. Een dorpje waar zo’n 30 families wonen. Het pad naar dit dorp is slecht en alleen begaanbaar in ‘droge tijd’.  Loop je het pad nog 4 uur af, dan kom je in Canaan. Een dorp waar zo’n 150 families wonen, die bijna volledig leven van gewassen die zij zelf verbouwen. De samenwerking met de bewoners uit Canaan is moeizaam en beperkt zich tot het opkopen van hun koffie. In Los Chilchos heeft Ramiro Borbor de leiding over het koffieproject.

Bescherming Los Chilchos

Om meer draagvlak te creëren onder de inwoners van Los Chilchos en hen te stimuleren het gebied te beschermen, is in 2007 het koffieproject  van de grond gekomen in samenwerking met de Apenheul en Rabobank Foundation. Door centrale verwerking van de koffie kon constante kwaliteit van koffie worden nagestreefd en de opbrengst worden gemaximaliseerd. Zo maakte de productie van kwaliteitskoffie een flinke sprong en zorgde voor meer inkomen voor de koffieboeren.  De hevige regen in 2012 verpestte een deel van de oogst en had flinke impact op de kwaliteit van de koffie. Dat jaar liep de export van koffie 4% terug.

Gerealiseerde Projecten:

 • Nieuwe generator
 • Uitbreiding benodigde infrastructuur
 • Zinkput gebouwd om het water te zuiveren
 • Verbetering fermentatiebekkens
 • Mobiele droogtunnels voor de koffiebonen.
Nieuwe diersoorten en planten in los chilchos in peru

Foto: Proyecto Mono Tocón

De gevolgen van klimaatverandering

De afhankelijkheid van landbouw is enorm voor de lokale bewoners en zo ook de impact van de klimaatverandering. Waar vroeger veel regen viel van november tot maart en daarna gevolgd door een relatief droge periode van zo’n 7 maanden.,  vindt er duidelijk verandering plaats. Steeds vaker is er regen in de ‘droge tijd’ en is het droog in de ‘natte periode’.  Hierdoor kunnen de boeren het land niet goed bewerken en lijdt de koffie onder schimmelziekten. De bewoners begrijpen goed dat ontbossing geen goed doet voor het lokale klimaat en men is bereid de bossen te beschermen.

“In het reservaat leven volgens wetenschappers diverse diersoorten en planten die nog nooit eerder in kaart zijn gebracht. In 2015 ontdekte Nederlandse onderzoeker Jan Vermeer Urubamba een bruine Titi in het gebied. Een aapsoort die men nog nooit eerder heeft gezien.

Educatie: kennis brengen en delen

Via educatieve programma´s wordt de inwoners geleerd hoe belangrijk de biodiversiteit is voor Los Chilchos. Ook het belang van water wordt hen uitgelegd en in welke mate dit bijdraagt aan het ecosysteem en hun economie. Dit programma bereikt honderden inwoners. Via het koffieproject zijn steeds meer financiële middelen om voedsel te kopen en te verbouwen.

Nieuwe doelen:

 • Uitbreiding koffieproject
 • Kennisverhoging koffieproductie
 • Verbeteren koffiemanagement

Momenteel is er een week geen communicatie met ons team in Los Chilchos, maar in ons volgende blog komen we uitgebreid terug op de genoemde projecten. Dan kunnen we u aan de hand van recente beelden laten welke vorderingen er al zijn gemaakt sinds de ramp en welke stappen er nog ondernomen gaan / moeten worden. Blijft u ons volgen?

*Woordenboek:
Ucumari:                       Regionaal Natuurpark in Pereira
ACP Los Chilchos:       Coöperatie om het Los Chilchos gebied te beschermen
CCL:                             Bestuur van lokale boerengemeenschap Leymebamba