De kwaliteit van koffie bewaken in Ethiopië

Iedere koffieboon die onze koffiebranderij in Nederland bereikt is uitvoerig getest en beoordeeld op kwaliteit. Dit gebeurt al in Ethiopië waar wij onze koffiebonen vandaan halen. In Ethiopië is de Coffee Board gevestigd, een soort keuringsdienst, die alle koffie controleert, test en beoordeeld op verschillende punten. Het doel: de beste kwaliteit bonen voor ons selecteren.

koffie branden en cuppen

Net zoals wij wekelijks doen in Nederland, wordt ook in Ethiopië elke koffiesoort gebrand, gecupt en beoordeeld op smaak en kwaliteit.

cuppen

Bij elke cuppingsessie staan er gemiddeld zo’n 12 soorten koffie opgesteld, onderverdeeld in ongewassen en gewassen. Hier hebben we de Djimma, Sidamo, Limu, Teppi, Bebeka, Lekempti , Djimmah, Harrar en de vertrouwde Yirgacheffe.
De cuppers die werken op de Ethiopian Coffee Board zitten al minstens 25 jaar in het vak. Zij zijn echte experts op het gebied van koffie en beoordelen de koffies op kleur, grootte, vochtigheid en natuurlijk smaak.

12244049_10205587486543067_860480421_n

Jaarlijks controleert de Coffee Board bijna 200.000 ton koffie op defects voor deze wordt geëxporteerd! Defects zijn bijvoorbeeld te kleine bonen, bonen met insectenbeten of kleurafwijkingen of misvormde koffiebonen. Hoe minder defects een partij heeft, hoe hoger de kwaliteitsnormering. Er wordt een cijfer gegeven variërend van 1 – 5 voor elke koffie. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de koffie en hoe hoger de prijs.

beoordelen coffee

Er zijn 5 exportstandaards:

  • Grade 1: Specialty coffee
  • Grade 2: standaard gewassen koffie max. 12 defects per 300 gram. Milde smaak
  • Grade 3: is zongedroogde koffie of semi-gewassen max. 25 defects per 300 gram
  • Grade 4: is 45 defects per 300 gram
  • Grade 5: is 85 defects per 300 gram

Defecte koffie
Wanneer koffies teveel defects hebben worden ze teruggegeven aan de exporteur. Deze moet eerst de defects eruit halen en dan kan hij ze opnieuw aanbieden op de koffiebeurs.
Als de koffie is ingekocht door onze importeur, sturen zij ons een monster toe. Deze testen wij zelf ook op smaak en kwaliteit, volgens Peeze standaarden. Voldoet de koffie aan onze verwachtingen, dan nemen wij een grotere partij af en laten Efico deze transporteren naar onze branderij.

Koffie van het hoogste kwaliteitsniveau
De koffie die Peeze inkoopt is altijd van kwaliteitsniveau 1 (specialty coffee) of niveau 2 voor alle andere koffiesoorten van Peeze. Verder kopen we alleen koffie met het kwaliteitslabel ‘Stricty High Grown coffee’ (SHG). Dit betekent dat de koffie groeit op plantages gelegen op 1.200 meter of hoger. Bonen die groeien op hoger gelegen plantages zijn compacter en dit zorgt voor een vollere smaak.

Geef een reactie